sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kille Skökkersson pisteessä 1.

Niin se vaan tänne tulla tupsahti tuollainen pieni spaanieli, johon olemme olleet vaan niin kauhian tyytyväisiä. Kun kunnon kelpietä ei kerran löytynyt (kun kriteeri oli sekalinjainen ja narttu noin 50cm kokoinen), niin päätinpä vaihtaa kokoluokkaa ja rotua kertaheitolla. Onneksi löytyi nää mettäcockerit ja vielä Hanna, joka mulle tuollaisen möi, vaikka tässä talossa ei metästyskorttia vielä olekaan. Kolme viikkoa ollaan ny toisiimme tutustuttu ja heti ekasta hetkestä tuo pieni tyyppi on tuntunut ihan omalta ja istunut laumaankin vallan mainiosti. Hää on niin hurjan motivoitunut tekemään juttuja ihmisen kanssa ja on suorastaan liikuttavan innostunut. Siinäkin mielessä tämä rojekti on mielenkiintoinen, että uuden rodun lisäksi päätin perehtyä uuteen lajiin eli metsästykseen. Killen suunnitelmissa on siis olla sekä agility- että mettäkoira  - molemmissa se varmaan omasta mielestään tulee onnistumaan erinomaisesti, mutta jälkimmäisestä en anna mitään takuita omalta kohdaltani. Käytännön työhön mä siitä varmaan saan Lasselle ihan riittävän toimivan, mutta kokeet voikin olla sitten eri asia. Nähtäväksi jää mihin saakka päästään!

Treenithän on siis aloitettu jo nyt ja olemme mukana ruotsalaisen Thomas Stokken onlinekurssilla "Field Trial Foundation". Kurssin sisältö on mielenkiintoinen ja monesta treenistä tulemme hyötymään myös agilityssä huisin paljon. Täällä siis kertoilen hieman mitä milloinkin on tehty ja miksi - osittain voi olla myös täysin holtitonta ajatuksen virtaa eli en ota vastuuta, jos lukijat ei kaikissa perässä pysy. Saapi soitella tai laittaa viestiä, jos joku asia ei aina aukene :)

Kurssin sisältö on:
  • Play = leikkiminen
  • Self control = itsehillintä
  • Steadiness = paikalla pysyminen ( istuen, seuraten, vapautuskäsky)
  • Heeling = seuraaminen
  • Relaxation = rentoutuminen
  • Recall = luoksetulo
  • Stop signal = pysäytys " käsky"
  • Retrieving foundations (picking up, holding, delivery to hand) = nouto
  • Go outs and directions = irtoaminen ja suunnat
Sinänsä hauska, että tuon listan asioista opettaisin myös agilitykoiralle leikkimisen, itsehillinnän, paikalla pysymisen, rentoutumisen ja irtoamisen. Luoksetulo lienee automaatio kaikille koirille.

Tässä videolla treenaamme leikkimistä lelulla sekä ilman lelua, rauhoittumista ohjaajan jalkojen väliin (tulee olemaan yksi tavoista pitää koira rauhallisena oli se sitten mettällä tai agilitykentällä) ja vapautusta namille. Lisäksi tässä harjoitellaan sitä, että voimme tulevaisuudessa käyttää sekä nameja tai lelua palkkana täysin sen mukaan kumman valitsen. Tämä olisi muuten monelle agilitykoirille yksi tärkeimmistä treeneistä!eli opetetaan pentu käyttämään molempia: leikkimään vaikka namitkin on kuvioissa, sekä syömään vaikka lelut on kuvioissa. Monella koira kun tuntuu valitsevan sen millä haluaa milloinkin palkkautua, jos edes päättää palkkautua ;) Kielii pohjakoulutuksen puutteista pentuaikana. Lisäksi mettäkoiralle tuon harjoituksen tarkoitus on tämä, mitä Thomas tarkensi meille kurssilaisille:

"To play when there is food around is one of the first things I teach my pups. That’s the foundation for teaching them to retrieve cold game or a dummy even when there are a lot of scent and live birds running ahead and the hunting drive kicks in. "Killen "ongelmahan" on tällä hetkellä se että se on ihan sairaan ahne!!ekaa kertaa kun laitoin ruokaa sen saavuttua, niin se kiljui täyttä kurkkua hellan vieressa..joo siis kiljui ja niin kovaa mitä pystyi. Kiljui kun sai ekaa kertaa possunkärsän syötäväksi ja kiljui kun ekan kerran harjoiteltiin rauhoittumista tuohon jalkojen väliin,niin että edessä oli tuo ruokakuppi ja pari vaivaista nappulaa. Hmm. Tulee olemaan ehdottomasti tuon koiran vahvuus, mutta vaatinee pientä hiomista :) Videolla tämä on meidän toinen treenisessio  ja alkaa jo sujumaan kivasti. Leikkimisessä Killeri on ollut alusta saakka oikein tehokas ja sitä tullaan vahvistamaan monipuolisesti eri leluilla ja monissa paikoissa - tykkään!